onsdag 1 maj 2013

Valborgssol, färgtankar och grymma tillval

Igårkväll på valborgsmässoafton tog vi en promenad förbi huset innan besöket vid valborgselden. Klockan var strax efter halv åtta på kvällen och vårt hus badade i underbar kvällssol! Hantverkarna har förberett med takpannor på taket, så snart sätter de igång och lägger taket.



 
Vi passade på att kika in genom fönsterna och kunde se att det nu sitter skivor på väggstommarna på nedre plan. På övre plan sitter inga väggar uppe ännu. Dock ser innertaket ut att vara på plats.
 
Kikar in genom ett av köksfönsterna. Hall till vänster. Matsal till höger

Matsalen badar i härlig kvällssol!

Inkik genom fönstret till biblioteket (eller tv-rummet, eller lekrummet...) Öppning vidare till vardagsrum och matsal.

Kikar in genom vardagsrumsfönstret. Kök längst bort. Härlig yta härifrån till kök!


Vidare genom vardagsrumsfönstret med blicken mot öppningen in till biblioteket.
 
 
Vidare funderar vi på färg, färg och färg. Enligt Myresjöhus har huset grundoljats och grundmålats med Nordsjös färgsystem i fabriken och det ska räcka med två strykningar Nordsjö Tinova VX+ (som tydligen ska vara samma som den billigare Cuprinol Fasadfärg + som säljs på Hornbach för 1495:- per 10 liter inkl brytning). Vi har dock hört andra bud från färghandlare (med annat system än Nordsjö som såklart vill sälja på oss deras system) samt från andra husbyggare. De anser många att husen enbart är transportmålade och att man måste grunda. I våra papper står det dock klart och tydligt att huset ÄR grundoljat och grundmålat. Vi har också ringt och pratat med dem om detta. Vi väljer därför att följa detta. Det blir alltså antingen Nordsjös VX+ eller Cuprinol, beroende på vad vi kan få för pris från färghandlaren som säljer dyra Nordsjö, och totalt två strykningar! Eftersom huset är nyligen rest, så ska det räcka att borsta bort ev. smuts innan man börjar måla.
 
Idag var vi på Bauhaus och köpte penslar, borstar, täckplast och maskeringstejp för några tusenlappar. Det blev även en låda att ställa på tomten däri vi kan förvara öppnade färgburkar och använda penslar. (Vi har ju ännu inte tillgång till huset).
 
Vi har funderat vidare på färg. Kanske det blir Alcros nyans Äggskal 101 med koden 0604-Y20R. Yttepytte mer svart än 0502-Y och lite mer rött. Några grannar som har byggt ett Myresjöhus har målat med denna kulör och huset blev verkligen jättefint. En varm vit färg som är skön att se på. 0502-Y kanske blir för kall och föör vit... Vilken djungel detta är!! Förhoppningsvis kan vi börja provmåla lite nu till helgen för att sedan kunna välja kulör.
 
Sen var det det där med badrummet. Vi har nu bestämt oss för hur planlösningen blir med bastu och skjutdörrsgarderob i vårt sovrum. Det blir bra! Får skriva mer senare.
 
För övrigt så var vi idag inne i grannarnas (de med äggskal-färg-fasaden) hus och vi kan ju konstatera att vi är grymt nöjda att vi valde en högre takhöjd på nedre plan, målade innertak och målade lister! Nu ska vi bara se till att få beställa tandlister till köket :-)